مقدمه: اورمی یک نشانگان بالینی در بیماران مزمن کلیه میباشد که با مشکلات جسمی فراوان و آزاردهندهای همراه است. با توجه به این که دستگاه دفع ادرار در بیماران مزمن کلیه قادر به خروج طبیعی مواد زاید از بدن آنها نیست، لازم است این بیماران از رژیم غذایی مناسبی پیروی کنند. این پژوهش با هدف تعیین تأثیر آموزش رژیم غذایی بر شدت مشکلات جسمی بیماران مزمن کلیه غیردیالیزی انجام شده است.
روش: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی گروه قبل و بعد از تست و با گروه مقایسه میباشد که در یک مرکز تحقیقاتی- درمانی در تهران در سال 1391 انجام شده است. 80 بیمار مزمن کلیه غیردیالیزی به صورت تصادفی ساده با فیلتراسیون گلومرولی ml/min/1.73 m2 60-15 به دو گروه 40 نفره تقسیم شدند. به گروه آزمون علاوه بر مراقبت معمول، بسته آموزشی رژیم غذایی در 2 جلسه 2 ساعته ارایه شد و بیماران گروه مقایسه فقط تحت مراقبت معمول قرار گرفتند. قبل و پس از 12 هفته، شدت مشکلات جسمی بیماران به وسیله مقیاس آنالوگ دیداری یا Visual Analog Scale (VAS) مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات جمعآوری شده با آمار توصیفی و استنباطی (تیمستقل و کایدو) در نرم افزار SPSS v.16 تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: پس از گذشت 12 هفته از مداخله، مشکلات مربوط به درد عضله (04/0=p)، خارش (03/0=p)، بیحالی و ضعف (001/0=p)، بیحسی دست و پا (03/0=p)، درد استخوان (03/0=p) و سوزش کف پا (03/0=p) در گروه آزمون نسبت به گروه مقایسه تفاوت معنادار آماری را نشان داد.
نتیجهگیری: آگاهی بیماران مزمن کلیه غیردیالیزی با استفاده از این قبیل شیوههای آموزشی در مورد رژیم غذایی در کاهش شدت برخی از مشکلات جسمی آنان مؤثر است. بنابراین پرستاران به عنوان یکی از اعضای تیم بهداشتی میتوانند به واسطه آموزش ضمن پیشگیری بسیاری از عوارض احتمالی، مشکلات موجود این بیماران را نیز به حداقل برسانند.
Pourshaban M, Gholamnezhad M, Parsayekta Z. The effect of food diet training on the severity of physical problems in non-dialysis chronic kidney patients. IJNR 2014; 9 (2) :46-55 URL: http://ijnr.ir/article-1-1357-fa.html
پورشعبان مهسا، غلامنژاد محمد، پارسا یکتا زهره. تأثیر آموزش رژیم غذایی بر شدت مشکلات جسمی بیماران مزمن کلیه غیردیالیزی. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1393; 9 (2) :46-55