:: جلد 12، شماره 4 - ( مهر و آبان 1396 ) ::
جلد 12 شماره 4 صفحات 18-9 برگشت به فهرست نسخه ها
همدلی شناختی یا عاطفی در پرستاران شاغل در بخش‌های انکولوژی: یک مطالعه مقطعی
مریم صداقتی کسبخی* ، کاملیا روحانی ، جمیله محتشمی ، ملیحه نصیری
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، cameliarohani@yahoo.com
چکیده:   (6119 مشاهده)
مقدمه: میزان و سبک همدلی مراقبین بهداشتی از جمله پرستاران با بیمار مبتلا به سرطان، مضمون مهمی است که امیدواری بیمار و خانواده او را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین میزان و نوع همدلی پرستاران شاغل در بخش‌های انکولوژی در ارتباط با بیماران بستری طراحی شد.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی با رویکرد مقطعی است. نمونه پژوهش شامل 181 نفر پرستار شاغل در بخش‌های انکولوژی، هماتولوژی و پیوند مغز استخوان هفت بیمارستان وابسته به سه دانشگاه علوم پزشکی در شهر تهران بودند. ابتدا فهرست اسامی کلیه پرستاران شاغل در بخش‌های نامبرده استخراج شد و پس از کسب مجوز از مسئولین بخش‌ها و توضیح درباره اهداف مطالعه، پرستارانی که مایل به شرکت در پژوهش بودند با توجه به معیارهای ورود به صورت غیر تصادفی وارد مطالعه شدند. گردآوری داده‌ها با استفاده از دو پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی-بالینی و شاخص واکنش بین فردی (IRI: Interpersonal Reactivity Index) از آبان تا بهمن سال 1395 انجام شد. روایی و پایایی پرسشنامه‌ها تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و تحلیلی انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که زنان، اکثریت پرستاران شاغل در بخش‌های انکولوژی را تشکیل می‌دادند (3/88 درصد). میانگین سنی پرستاران در این مطالعه 79/6 ± 92/34 سال بود. نمره همدلی پرستاران در زیرمقیاس "توجه همدلانه" در مقایسه با سایر زیرمقیاس های شاخص واکنش بین فردی بالاتر بود (8/5 ± 5/20). حدود 89 درصد از پرستاران، همدلی متوسط و بالاتر را در این زیر مقیاس گزارش کردند. اتخاذ دیدگاه از نظر رتبه، بعد از توجه همدلانه قرار گرفت. نتایج مدل‌های رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که پنج متغیر سن، وضعیت تأهل، شیفت کاری، نوع استخدام و دارا بودن فرزند، 26 درصد از تغییرات نمره همدلی مرتبط با «توجه همدلانه» را در پرستاران شاغل در بخش‌های انکولوژی پیش بینی کردند.
نتیجه گیری: توجه همدلانه پرستاران نسبت به بیماران بستری به عنوان یکی از مؤلفه‌های عاطفی همدلی در مقایسه با همدلی شناختی برتری خود را نشان داد. می‌توان در راستای همدلی شناختی از زیرمقیاس اتخاذ دیدگاه به عنوان یک کانون قدرتمند برای برنامه ریزی مداخلات آموزشی و توانمند سازی پرستاران شاغل در بخش‌های انکولوژی استفاده کرد.

 
واژه‌های کلیدی: همدلی، بیمار مبتلا به سرطان، پرستار، بخش انکولوژی
متن کامل [PDF 1116 kb]   (3862 دریافت)    
نوع مطالعه: پرستاری بخش های ویژه | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1396/1/15 | پذیرش: 1396/7/11 | انتشار: 1396/7/11



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 12، شماره 4 - ( مهر و آبان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها