گروه کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، ashoseini@tums.ac.ir
چکیده: (3904 مشاهده)
مقدمه: بر اساس تفکر اسلامی انسان دارای ابعاد جسمی و روحی است که پرستاری از او دارای مشخصههای خاص خود را مییابد. بنابراین هدف از این مطالعه معرفی پارادایم حکمت بجای مراقبت در فرآیند پرستاری است.
روش کار: این تحقیق به شیوه نظریه پردازی واکر و اوانت انجام شده است و مدل مفهومی پرستاری با دیدگاه اسلامی را ارائه کرده است.
یافتهها: در این تحقیق مشخصه پرستاری اسلامی حکمت معرفی شد. حکمت یعنی هر چیز را انچنان که هست باید شناخت و کارها را آنچنان که باید انجام داد. در نتیجه انسان موجودی حکیم است که هم نیازهای فطری خود را میشناسد و هم در صورت مواجهه با مشکل بصورت حکیمانه مشکل خود را حل مینماید. در دیدگاه اسلامی بیماری فاجعهای نیازمند سازگاری و مراقبت نیست بلکه رخدادی در زندگی فرد است که سبب ارتقا و تعالی بیمار و پرستار خواهد شد. بنابراین فرآیند مراقبت به چاره جویی تغییر میکند که هدفش بالفعل کردن خصوصیات بالقوه فرد است که با هدف ارتقا توانمندی پرستاری و مددجو انجام میگردد.
نتیجه گیری: بر اساس این دیدگاه، علم پرستاری باید طوری طراحی گردد که زمینه ساز رشد استعدادها و کمالات انسان باشد. بنابراین اگر هدف پرستاری را پرستاری حکیمانه در نظر بگیریم پرستاران وظیفه دارند در سه حیطه ارائه خدمات سلامتی به مددجویان آگاهی و دانش اولیه را بر اساس دیدگاه خدامحورانه ارائه دهند و در نهایت بایدها و نبایدهای مراقبتی را نیز بر همین اساس طراحی نمایند.
sadat hoseini A S. Defining Wisdom as a Nursing Goal based on the Definition of Nursing Concepts in Islamic Texts. IJNR 2018; 13 (4) :45-50 URL: http://ijnr.ir/article-1-2063-fa.html
سادات حسینی اکرم السادات. تبیین حکمت به عنوان هدف پرستاری براساس تعریف مفاهیم پرستاری در متون اسلامی. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1397; 13 (4) :45-50