[صفحه اصلی ]   [Archive]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
انجمن علمی پرستاری ایران::
مشاوران تحقیق کیفی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
آخرین مطالب بخش
:: تماس با ما
:: نحوه ثبت نام
:: راهنمای نگارش
:: درباره نشریه
:: مجله پژوهش پرستاری
نمایه پرستاری
AWT IMAGE
آموزش پرستاری
AWT IMAGE
روان پرستاری
AWT IMAGE
سامانه جامع رسانه ها
:: جلد 4، شماره 15 - ( 12-1388 ) ::
جلد 4 شماره 15 صفحات 59-53 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تاثیر آموزش راهنمای تغذیه ای بر شاخصهای اسپیرومتریک دربیماران مبتلا به COPD
منصوره تجویدی* ، ماندانا آرش ، میترا پارسی نیا ، غلامرضا بابایی
، mansooreh_tajvidi@yahoo.com
چکیده:   (20623 مشاهده)

 

  مقدمه: بیماری‌های انسدادی ریه چهارمین علت مرگ و میر در دنیا بوده و شیوع آن در حال افزایش است. مشکلات تغذیه‌ای یکی از مشکلات شایع در بیماران مبتلا به COPD می‌باشد. که باعث دریافت نامتعادل انرژی بین جذب کمتر و بیشتر از نیاز آنان می‌شود. این مسأله خود می‌تواند منجر به افزایش شدت بیماری و مرگ و میر در آنان گردد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر به‌کارگیری راهنمای تغذیه‌ای بر شاخص‌های اسپیرومتریک ( FEV1,FVC,FEV1/FVC ) در بیماران مبتلا به COPD انجام شد.

  روش: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با طرح قبل و بعد است. نمونه‌گیری به صورت غیر تصادفی بر روی 30 بیمار مبتلا به COPD بستری در بیمارستان البرز شهرستان کرج انجام شد. در ابتدا پس از پر کردن پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک توسط بیماران بستری یک بررسی اسپیرومتریک در آن‌ها صورت گرفت و سپس اصول تغذیه صحیح به تمام بیماران به صورت چهره به چهره و تک به تک طی 4 جلسه 15 دقیقه‌ای و طی 4 روز متوالی همراه با جزوه آموزشی به آنان آموزش داده شد و سپس یک ماه و سه ماه پس از آموزش مجدداً شاخص‌های اسپیرومتریک در آنان بررسی شد. ضمناً بیماران پس از ترخیص از طریق مراجعه به منزل و تماس تلفنی پیگیری شدند. سپس شاخص‌ها با یکدیگر مقایسه گردید.

  یافته‌ها: میانگین شاخص FEV1 یک ماه پس از آموزش (49/66) نسبت به قبل از آموزش (96/50) افزایش معناداری را نشان داد (004/0= p ). و پس از 3 ماه آموزش (7/77) نیز افزایش این شاخص از نظر آماری معنادار بود (01/0= p ). همچنین میانگین شاخص FVC بعد از یک ماه آموزش (72/66) نسبت به قبل از آموزش (68/46) به طور معناداری افزایش نشان داد (015/0= p ). و پس از 3 ماه آموزش (36/70) نیز این افزایش از نظر آماری معنادار بود (000/0= p ). بهبود شاخص FEV1/FVC با وزن نمونه‌ها رابطه معکوس داشت که ضریب همبستگی پیرسون این ارتباط معکوس را معنادار نشان داد. (426/0-= r ، 034/0= p ) شاخص FEV1/FVC سه ماه پس از آموزش با سن رابطه مستقیم داشت، یعنی افرادی که سن بالاتری داشتند افزایش شاخص FEV1/FVC در آن‌ها بیشتر بوده و ضریب همبستگی پیرسون این ارتباط را معنادار نشان داد (399/0= r ، 029/0= p ).

  نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق پیشنهاد می‌کند بیماران مبتلا به COPD باید در مورد فاکتورهای مؤثر بر شرایط تنفسی مانند فاکتورهای تغذیه‌ای آگاه باشند و باید در مورد غذاهایی که بر تنفس آن‌ها اثر مثبت یا منفی دارند، راهنمایی شوند.

 

  تاریخ دریافت مقاله: 20/3/1388 پذیرش مقاله: 22/11/1388

 

واژه‌های کلیدی: راهنمای تغذیه‌ای، شاخص‌های اسپیرومتری، بیماری COPD
متن کامل [PDF 121 kb]   (57 دریافت)    
نوع مطالعه: آموزش پرستاری | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1388/3/20 | انتشار: 1388/12/24
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

tajvidi M, Arash M, parsinia M, Babaee G. Assessing the effects of nutritional guideline education on spirometric tests in patients with COPD. IJNR 2010; 4 (15) :53-59
URL: http://ijnr.ir/article-1-226-fa.html

تجویدی منصوره، آرش ماندانا، پارسی نیا میترا، بابایی غلامرضا. بررسی تاثیر آموزش راهنمای تغذیه ای بر شاخصهای اسپیرومتریک دربیماران مبتلا به COPD. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1388; 4 (15) :53-59

URL: http://ijnr.ir/article-1-226-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 4، شماره 15 - ( 12-1388 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4645