:: جلد 14، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1398 ) ::
جلد 14 شماره 6 صفحات 8-1 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط استیگما با عملکرد خانواده بیماران روانی
صابر فرضی ، فرشید شمسایی ، لیلی تاپاک ، عفت صادقیان*
دانشگاه علوم پزشکی همدان ، ایران ، sadeghianefat@gmail.com
چکیده:   (3222 مشاهده)
مقدمه: رایج­ترین و چالش برانگیزترین بار مراقبتی در اعضای خانواده بیماران روانی مسأله استیگمای ناشی از بیماری می­باشد،استیگما  به مجموعه­ای از نگرشها، عقاید و تفکرات ­منفی نسبت به یک وضعیت خاص، گفته می­شود که علاوه بر فرد مورد نظر، خانواده را نیز شامل می­شود. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط استیگما با عملکرد خانواده مراقبین بیماران روانی صورت گرفت.
روش کار : در این مطالعه توصیفی - همبستگی 278 نفر از مراقبین بیماران روانی مراجعه کننده به مرکز آموزشی- درمانی فرشچیان (سینا) همدان در سال 1397 با استفاده از روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از سه  پرسشنامه: دموگرافیک، ارزیابی استیگما، ابزار سنجش­ عملکرد خانواده جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی در نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته­ها: میانگین و انحراف معیار استیگما و عملکرد عمومی خانواده  به ترتیب 12/14 ± 9/72 ،  26 /0±20/2 بدست آمد. بین استیگما با عملکرد کلی و همچنین حیطه­های آمیختگی عاطفی، پاسخگویی عاطفی و کنترل رفتاری از پرسشنامه سنجش عمکلرد خانواده ارتباط معنی داری وجود داشت (p<0.05).
نتیجه گیری: با توجه به وجود ارتباط بین استیگما و  عملکرد خانواده بیماران روانی، آموزش جامعه در سطوح مختلف در زمینه برخورد مناسب با این بیماران و خانواده­های آنان از طریق رسانه ها و مراکز بهداشتی درمانی و دانشگاه ها پیشنهاد می­شود.
 
 
 
واژه‌های کلیدی: استیگما، خانواده، بیماران روانی، مراقبین
متن کامل [PDF 1266 kb]   (1652 دریافت)    
نوع مطالعه: روانپرستاری و پرستاری بهداشت روانی | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1398/4/2 | پذیرش: 1398/9/27 | انتشار: 1398/11/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 14، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها