:: جلد 18، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1402 ) ::
جلد 18 شماره 1 صفحات 20-1 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه مواجهه سازی نوشتاری و ذهن آگاهی بر سازگاری و کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان
مرضیه شالیکاری ، بهرام میرزائیان* ، قدرت الله عباسی
گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، مازندران، ایران ، BahramMirzaian@gmail.com
چکیده:   (735 مشاهده)
مقدمه: بسیاری از بیماران مبتلابه سرطان پستان بلافاصله پس از اتمام درمان اولیه، ناراحتی قابل‌توجهی را تجربه می­کنند. زنانی که سطوح پایین کیفیت زندگی را در اوایل این مرحله از بقای انتقالی گزارش می‌کنند، معمولاً کاهش سازگاری طولانی‌مدت دارند. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با هدف مقایسه مواجهه سازی نوشتاری و ذهن آگاهی بر سازگاری و کیفیت زندگی زنان مبتلابه سرطان پستان انجام شد.
روش کار: در قالب یک طرح  آزمایشی چند گروهی با پیش‌آزمون- پس‌آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری از بین زنان مبتلابه بیماری سرطان پستان مراجعه‌کننده به مرکز پزشکی و پرتودرمانی شهید رجایی بابلسر با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس 60  نفر انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل گمارش شدند. گروه­­ مواجهه سازی نوشتاری در 5 جلسه و گروه ذهن آگاهی در 8 جلسه مداخله‌های مربوط به گروه خود را دریافت کردند. مقیاس سازگاری با سرطان- فرم کوتاه (mini-Mac) و پرسش‌نامه کیفیت زندگی بیماران سرطانی (QOL-C30) در مراحل پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری دو ماهه برای سه گروه اجرا و یافته‌های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که درمان مواجهه سازی نوشتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی قادر به تفاوت معناداری بین نمرات شرکت‌کنندگان گروه­های آزمایش و کنترل در سازگاری با سرطان و کیفیت زندگی در مراحل پس‌آزمون و پیگیری شده است. به‌طوری‌که نتایج به دست آمده حاکی از عملکرد بهتر گروه­های آزمایش در متغیرهای موردنظر در مراحل پس‌آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل بود.  همچنین نتایج به دست آمده از تحلیل تعقیبی تفاوت معناداری بین تأثیرگذاری مداخله مواجهه سازی نوشتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر سازگاری با سرطان و کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه سرطان پستان نشان نداد.
نتیجه‌گیری: WET و MBSR می­تواند مداخله­های مؤثری به‌منظور ارتقاء سازگاری با سرطان و کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه سرطان پستان باشند و یک مکمل مهم برای درمان‌های پزشکی و دارویی به حساب آیند. این مطالعه نشان داد که پژوهش­های بیشتر در این زمینه ضروری است.
 
واژه‌های کلیدی: درمان مواجهه سازی نوشتاری، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، سازگاری با سرطان، کیفیت زندگی، سرطان پستان
متن کامل [PDF 379 kb]   (274 دریافت)    
نوع مطالعه: روانپرستاری و پرستاری بهداشت روانی | موضوع مقاله: علوم رفتاری و روانی(روانشناسی، مددکاری و...)
دریافت: 1401/12/7 | پذیرش: 1402/1/19 | انتشار: 1402/1/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 18، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها