:: جلد 16، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1400 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 27-10 برگشت به فهرست نسخه ها
مراقبت ادغام یافته از سالمندان در مراکز خدمات سلامتی: یک مطالعه کیفی
منصور خوجم لی ، فاطمه دباغی* ، قهرمان محمودی
دانشیار مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستان ،واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی ، ساری ، ایران ، E-mail: f_dabbaghi@yahoo.com
چکیده:   (1894 مشاهده)
مقدمه: سالمندی جمعیت و بیماری ها در دوره سالمندی، افزایش روزافزون نیاز به خدمات درمانی سرپایی و بستری و به تبع آن افزایش هزینه های نظام سلامت را به دنبال خواهد داشت.مطالعاتی در مورد نیازهای سلامت و کیفیت زندگی در سالمندان در کشورهای مختلف جهان انجام شده است. در ایران هر چند پژوهش هایی در زمینه مراقبتهای بهداشتی درمانی برای سالمندان انجام شده است . به منظور رفع این کمبود در زمینه مطالعات دانشگاهی مرتبط با حوزه سلامت سالمندان احساس نیاز می شود.از آنجایی که برنامه مراقبتهای سالمندی در وزارت بهداشت پاسخگوی مشکلات ایجاد شده نمی باشد. لذا محقق بر آن است تا مراقبت  ادغام  یافته از سالمندان  در مراکزسالمندی  را منظور ارتقاء سلامت سالمندان در مراکزبهداشتی درمانی کشور اقدام به طراحی این پژوهش تحت عنوان "    " نموده است.
روش کار: این مطالعه با استفاده از طرح کیفی و با رویکرد  تجزیه و تحلیل محتوی به منظور کشف تجارب مراقبت ادغام یافته به سالمندان در مراکز بهداشتی درمانی سالمندی انجام شد. شرکت کنندگان در تحقیق حاضر شامل 35 نفر میباشد.متشکل از 15 پزشک که 2 نفر کارمند بهداشت و 13 نفر پزشک خانواده هستند. 10 پزشک مرد و 5 زن می باشد.دامنه سنی پزشکان در این مطالعه بین 30 سال و 53 سال و میانگین 42 بود. 15 نفر از مراقبین سالمندان کارشناس بهداشت و یک نفر مدیر خدمات بهداشتی و یک نفر کارشناس ارشد سالمندان تشکیل می‌دادند. معیار ورودی در این مطالعه، مراقبین بهداشتی با دامنه سنی شرکت‌کنندگان بین 33 تا 51 سال و میانگین آن 42 سال بود روش جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تجزیه و تحلیل آنالیز محتوی بود.
یافته ها: از یافته های این مطالعه  251 کد اولیه استخراج شد و با همسان سازی کد های مشابه 141 کد ظهور کرد و کدها براساس ویژگی ها تجزیه تحلیل و دسته بندی شدند که حاصل ظهور 86 کد بود و در 14 زیر طبقه جای گرفت  که به همراه کد های استخراج شده و بیانات مشارکت کنندگان در  5 طبقه اصلی قرار گرفت. دغدغه هایی که سالمندان و مراقبین که شامل پزشکان و مراقبین سلامت هستند بیان کردند شامل: پیچیدگی های سالمند و دغدغه ها ، مواجهه با کمبودخدمات سلامتی  در مراکز ، مواجهه با کمبودخدمات سلامتی  در مراکز  ،خدمات فرهنگی و فرهنگ سازی سالمندی سالم در مراکز، حمایت طلبی اقتصادی رفاهی سالمند  جهت بهره گیری ازخدمات بود.
 نتیجه گیری: به طور کلی می‌توان نتیجه‌گیری نمود که با توجه نتایج این مطالعه در خصوص فرایند مراقبت ادغام یافته از سالمندان ، عمده موفقیت این مراقبتها و ارائه خدمات به وسیله مراقبین در مراکز ارائه خدمات سلامتی مبتنی بر اصلاح عوامل ساختاری، اجرایی، منابع انسانی و مالی مرکز و خانواده های سالمندان می‌باشند. در گذشته تمرکز بر سالمندان تنها به برخی خدمات درمانی در مراکز بهداشتی-درمانی بود و توجه کمتری به خدمات، رفاه و خدمات مراقبت در منزل در سالمندی وجود داشت.درایران با توجه به نتایج این مطالعه،  ارائه خدمات توسعه یافته تر ولی هنوز چالش های زیادی از لحاظ ساختار و منابع سازمانی متخصص و نحوه ارائه خدمات وجود دارد.
واژه‌های کلیدی: خدمات سلامتی، مراقبتهای ادغام یافته، مرکز خدمات سلامت، سالمندان، مطالعه کیفی
متن کامل [PDF 301 kb]   (713 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقیقات کیفی | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1399/8/19 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 16، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها