:: جلد 17، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1401 ) ::
جلد 17 شماره 2 صفحات 47-37 برگشت به فهرست نسخه ها
خودمراقبتی سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران ، سال 1399
نرگس سیفی ، فریده باستانی* ، حمید حقانی
دانشگاه علوم پزشکی ایران ، bastani.f@iums.ac.ir
چکیده:   (1016 مشاهده)
مقدمه: با توجه به پیچیدگی های  خودمراقبتی در سالمندان با بیماری نارسایی مزمن کلیه ، با داشتن اطلاعات مبتنی بر شواهد علمی و برنامه ریزی های بهداشتی متناسب، سالمندان مبتلا با دارا بودن خودمراقبتی و خود مدیریتی بیماری،  از زندگی سالم تر وکیفیت زندگی مطلوب تر برخوردار خواهند بود. لذا هدف این مطالعه تعیین خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران  در سال 1399 بوده است.
روش کار: این پژوهش یک مطالعه مقطعی(توصیفی) بود. جامعه پژوهش سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. 292 نفر در ابتدا به روش نمونه گیری طبقه ایی با تخصیص متناسب و  سپس در مراکز به  روش مستمر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها فرم کوتاه آزمون شناختی(AMT) ، فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه خودمراقبتی در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه(CKDSC) بود. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه20 در دو بخش آمار توصیفی و آماراستنباطی صورت گرفت و سطح معناداری آزمون­ 05/0p در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج نشان دادند که میانگین سنی سالمندان شرکت کننده در این مطالعه7/7  ±3/69 سال بود. میانگین خودمراقبتی در سالمندان مورد پژوهش برابر با06/6± 20/66 که بالاترین امتیاز نشان دهنده خودمراقبتی بهتر بود. لازم به توضیح است پرسشنامه رده بندی ضعیف، متوسط و خوب را نداشت . 3/61 درصد از سالمندان خودمراقبتی بیشتر از میانگین و7/38 کمتر از میانگین را کسب نمودن و با توجه به امتیاز بیشینه  72 در مطالعه حاضر سالمندان از خودمراقبتی خوبی  برخوردار بودند از بین ویژگی­های دموگرافیک، سطح خود مراقبتی  با متغیر های وضعیت اشتغال(001/0p) مدت زمان ابتلا به بیماری(p=01/0) و جنسیت (002/0)رابطه معنا داری داشت و متغیر وضعیت اشتغال دارای نقش موثرتری برای خودمراقبتی بود.
 نتیجه گیری: مطابق نتایج می توان اذعان نمود که وضعیت اشتغال، مدت زمان ابتلا به بیماری، تحصیلات و تعداد بیماری زمینه­ای  متغیرهای موثر در خودمراقبتی در سالمندان مورد پژوهش بودند. بنابراین لازم است در برنامه ریزی های آموزشی و مشاوره ای متغیرهای جمعیت­شناختی مورد توجه قرار گیرند تا بدین صورت بتوان خودمراقبتی سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه را افزایش داد و به سلامت و کیفیت زندگی آن­ها کمک نمود.
 
واژه‌های کلیدی: خودمراقبتی، نارسایی مزمن کلیه، سالمند
متن کامل [PDF 309 kb]   (390 دریافت)    
نوع مطالعه: پرستاری سالمندی | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1401/3/9 | پذیرش: 1401/3/30 | انتشار: 1401/4/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 17، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها