[صفحه اصلی ]   [Archive]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
انجمن علمی پرستاری ایران::
مشاوران تحقیق کیفی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
آخرین مطالب بخش
:: تماس با ما
:: نحوه ثبت نام
:: راهنمای نگارش
:: درباره نشریه
:: مجله پژوهش پرستاری
نمایه پرستاری
AWT IMAGE
آموزش پرستاری
AWT IMAGE
روان پرستاری
AWT IMAGE
سامانه جامع رسانه ها
:: جلد 19، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1403 ) ::
جلد 19 شماره 2 صفحات 77-65 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعات و تفکرات فلسفی در علم پرستاری ایران: مرورنظام مند فراترکیب
امیر فقیهی* ، ژیلا فریدونی ، یگانه مرادی ، حرمت السادات امام زاده قاسمی
کمیته تحقیقات دانشجویی ، دانشکده پرستاری شیراز ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شیراز ، شیراز، ایران( ، amirfaghihi93@gmail.com
چکیده:   (792 مشاهده)

مقدمه: دانش پرستاری در چارچوب فلسفه های حاکم بر جهان بنا می شود. امروزه توجه  به فلسفه در تولید و کاربرد دانش اهمیت بسیار یافته است. لذا مطالعه حاضر با هدف مرور نظام مند مطالعات و تفکرات فلسفی در پرستاری ایران انجام شده است.
روش کار:  مطالعه حاضر از نوع مرور نظام مند فراترکیب است که به ترکیب جامع اطلاعات منتشرشده قبلی در زمینه مطالعات و تفکرات فلسفی در علم پرستاری ایران پرداخته است. جستجو به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی  بدون محدودیت زمانی انجام شد. در این مطالعه مروری نظام مند فرا ترکیب ازمجموع  459 مقاله یافت شده در جستجوی اولیه در پایگاه های اطلاعاتی و بررسی کامل مطالعات، نهایتا 12مقاله وارد مطالعه شد.
یافته ها:
مطالعات و تفکرات فلسفی در علوم پرستاری ایران به تغییر چارچوب و  ارائه الگوهای مطالعات علمی و  مراقبتی پرستاری، مبتنی بر  فلسفه اسلامی- ایرانی- شیعی و  ضرورت استفاده از فلسفه در تعلیم و تربیت در پرستاری تاکید داشت، همچنین به نقش فلسفه پست مدرنیسم و ریزومی ژیل دلوز و  نگاه نقادانه بر فلسفه های غربی پرداخته بود.
نتیجه گیری:
اگر چه اکثر مطالعات و تفکرات فلسفی در علوم پرستاری ایران مبتنی بر فلسفه های حاکم بر پرستاری کشورهای غربی یعنی مدرنیسم، پست مدرنیسم، پراگماتیسم و ریزومی ژیل دلوز بود. اما پرستاران ایرانی بر ضرورت استفاده از فلسفه در تعلیم و تربیت در پرستاری ایران تاکید داشتند. پرستاران انگشت شماری نیز با  نگاه نقادانه بر فلسفه های غربی، نظریه پردازی های علمی مبتنی بر  فلسفه اسلامی-ایرانی- شیعی را آغاز کرده اند. حرفه پرستاری باید برای دستیابی به چشم انداز خود یعنی ارتقاء پیامدهای سلامت برای همه مردم تلاش نماید. در این مسیر به خصوص بایستی مدافع جمعیت هایی که از بی عدالتی های اجتماعی و سلامتی رنج می برند نیز باشد. برای حرکت در مسیر چشم اندازها، شناخت نسبت به فلسفه های حاکم بر جهان و ایران ضرورت دارد. لذا پیشنهاد می شود که توجه به علوم فلسفی بخصوص فلسفه سلامت و پرستاری  بیش از پیش توسط سیاست گذاران کشور مورد تشویق قرار گیرد، به نحوی که بتوان در ارائه آموزش، پژوهش، مدیریت و مراقبت پرستاری با نگاه توسعه فلسفه در مسیرهای بالندگی به درستی حرکت نمود. توجه به علم فلسفه پرستاری می تواند پرستاری را در گفتمان ها از حاشیه خارج کرده و به جریان اصلی تبدیل نماید.
 
 
واژه‌های کلیدی: فلسفه، فلسفه ورزی، تفکرات فلسفی، پرستاری، متاسنتز، ایران
متن کامل [PDF 388 kb]   (253 دریافت)    
نوع مطالعه: تئوریهای پرستاری | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1402/8/17 | پذیرش: 1403/1/20 | انتشار: 1403/3/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

faghihi A, fereidouni Z, moradi Y, emamzadeh ghasemi H S. Studies and Philosophical Thoughts in Iranian Nursing Sciences: A Meta Synthesis Systematic Review. IJNR 2024; 19 (2) :65-77
URL: http://ijnr.ir/article-1-2843-fa.html

فقیهی امیر، فریدونی ژیلا، مرادی یگانه، امام زاده قاسمی حرمت السادات. مطالعات و تفکرات فلسفی در علم پرستاری ایران: مرورنظام مند فراترکیب. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1403; 19 (2) :65-77

URL: http://ijnr.ir/article-1-2843-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 19، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4660