دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، edcuswr@yahoo.com
چکیده: (43969 مشاهده)
مقدمه: استرس شغلی در بین پرستاران شایع است. بررسی سبکهای مقابله با استرس و عوامل مؤثر بر آن میتواند به افراد در مقابله مؤثر با تنشهای کاری کمک کند. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی همبستگی جهتگیری مذهبی، ابعاد شخصیت و خودکارآمدی با سبکهای مقابله با استرس در دانشجویان کارورز پرستاری بود.
روش: پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع مقطعی میباشد که در سال 1388 انجام شده است. 323 دانشجوی کارورز پرستاری که حداقل 10 ساعت در هفته در بیمارستانها و مراکز درمانی به کار عملی مشغول بودند، به صورت نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامههای جهتگیری مذهبی، ابعاد شخصیت، خودکارآمدی عمومی و سبکهای مقابله جمعآوری و با استفاده از آزمونهای آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
یافتهها: از بین جهتگیری مذهبی، ابعاد شخصیت و خودکارآمدی، جهتگیری مذهبی بیشترین نقش را در پیشبینی سبک مقابله مسأله محور در دانشجویان دارد و تنها بعد شخصیت روان نژندی قادر به پیشبینی سبک مقابله هیجان محور در دانشجویان است.
نتیجهگیری: میتوان گفت که ارایه آموزههای دینی به دانشجویان کارورز پرستاری میتواند آنها را در مقابله مؤثر با موقعیتهای پرتنشی که در کار بالینی با آن مواجه میشوند یاری کند. همچنین راهنمایی و همراهی مربیان آموزشی با دانشجویان کارورز، در تجربه کردن تمام جوانب خوشایند و ناخوشایند کار بالینی و در مقابله مناسب دانشجویان پرستاری با این موقعیتها تأثیر به سزایی دارد.
rezapor mirsaleh Y, khabbaz M, safi M H, abdi K, yavari M, behjati Z. The relationship of religiosity, personality dimensions and self-efficacy with coping style of nurses practitioner students. IJNR 2011; 6 (22) :53-64 URL: http://ijnr.ir/article-1-882-fa.html
رضاپورمیرصالح یاسر، خباز محمود، صافی محمدهادی، عبدی کیانوش، یاوری مریم، بهجتی زهرا. بررسی همبستگی جهتگیری مذهبی، ابعاد شخصیت و خودکارآمدی با سبکهای مقابله با استرس در دانشجویان کارورز پرستاری. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1390; 6 (22) :53-64