گروه روان شناسی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، hkazemi56@yahoo.com
چکیده: (5432 مشاهده)
مقدمه: دیابت یکی از شایعترین و پرهزینهترین بیماریهای مزمن است که محدودیتهای زیادی در فعالیتهای بیمار ایجاد میکند. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر مشکلات پریشانی و خود تنظیمی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.
روش کار: این پژوهش از نوع نیمه مداخلهای پیش آزمون پس آزمون با گروه شاهد بود که در سال 1394 انجام شد. محیط پژوهش در اصفهان و جامعه پژوهش شامل افراد مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت ملاصدرا اصفهان بود. 34 زن و مرد مبتلا به دیابت نوع دو از کلینیک دیابت اصفهان، به صورت هدفمند انتخاب و بعد از همتاسازی از نظر سن و جنس، به طور تصادفی در دو گروه آزمون (17 نفر) و شاهد (17 نفر) قرار گرفتند. از هر دو گروه با استفاده از پرسش نامههای "تحمل پریشانی (DTS)" و "خود تنظیمی (SRQ)" مرحله پیش آزمون به عمل آمد. گروه آزمون به مدت 8 جلسه 2 ساعته (هفتهای یک بار) تحت مداخله MBSR قرار گرفت. سپس از هر دو گروه، پس آزمون به عمل آمد. دادههای به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 به روش تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد MBSR بر مشکلات پریشانی و خود تنظیمی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با اندازه اثر به ترتیب 83/0% و 75/0% تأثیر داشته است.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج، میتوان گفت که مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی میتواند بر مشکلهای پریشانی و خود تنظیمی بیماران، تأثیر مثبت داشته باشد.
Tavakoli Z, kazemi zahrani H. Effect of Mindfulness-Based Stress Reduction Intervention on Distress Problems and Self-Regulation in Patients with Type 2 Diabetes. IJNR 2018; 13 (2) :41-49 URL: http://ijnr.ir/article-1-1966-fa.html
توکلی زهرا، کاظمی زهرانی حمید. اثر بخشی مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر مشکلات پریشانی و خود تنظیمی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1397; 13 (2) :41-49