گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، hajinabi@srbiau.ac.ir
چکیده: (4518 مشاهده)
مقدمه: با گسترش بیماریهای مزمن، رویکردها پزشکی و سیاستهای حوزه سلامت در درمان بیماران تغییر کرده است. علیرغم اهمیت فراوان مشارکت بیماران در تصمیمگیری درمان که موجب ارتقای شاخصها و پیامدهای سلامتی می گردد، این مفهوم و راهکارهای عملیاتی پیادهسازی آن در اکثر کشورها از نظر فرهنگی شناخته شده نیست. هدف از این مطالعه بررسی مقایسهای مدلهای مشارکت بیمار در تصمیمگیری درمان است تا با استفاده از نتایج آن، مولفه های موثر در مشارکت بیمار در تصمیم گیری درمان استخراج گردد.
روش کار: این مطالعه به شیوه توصیفی و مقایسهای بر اساس روش بردی انجام شده است. بر مبنای این مدل چهار مرحله توصیف اطلاعات، تفسیر اطلاعات، همجواری اطلاعات و مقایسه اطلاعات صورت گرفته است. نمونههای این پژوهش شامل چهارده مدل منتخب در زمینه مشارکت بیمار در تصمیمگیری درمان می باشدکه از جنبه های مختلف مورد مقایسه قرار گرفته است. در مرحله بعد در پانل خبرگان مولفه های موثر بر مشارکت بیمار در تصمیم گیری درمان استخراج شده است.
یافته ها: در بررسی چهارده مدل مطرح در زمینه مشارکت بیماران در تصمیم گیری درمان، نتایج بدست آمده حاکی از آن است که مدل های مذکور درمورد زمینه[1]، ارتباط بین پزشک و بیمار ، ترجیحات بیمار 100% ، رفتار عملی پزشک، توانمندسازی بیمار 64%، عقاید و ارزشهای بیمار، وجود گزینه های مختلف درمان 57 %، کنترل بر تصمیم گیری50%، پیامدهای تصمیم گیری بیمار43%، ویژگیهای بیمار36% نقش پزشک در جامعه و حمایت از تصمیم گیری بیمار در جامعه 21 % با هم همخوانی داشتند.
نتیجه گیری: بر اساس مطالعه فوق، مولفه های موثربر مشارکت بیماران در تصمیم گیری درمان استخراج شده است از نتایج این تحقیق در طراحی الگوی مشارکت بیمار در تصمیم گیری درمان استفاده خواهد شد.