دانشیار، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، ashoseini@tums.ac.ir
چکیده: (2870 مشاهده)
مقدمه: پرستاری از انسان نیازمند آن است که ابعاد جسمی و روانی وی تواما در نظر گرفتهشود تا به نهایت سلامت که همان قلب سلیم است دستیابد. اگرچه انسان با دانش فیزیکی خود قادر است جنبههایی از ابعاد غیرفیزیکی انسان را شناسایی کند ولی بعلت محدودیت در دانش مادی قادر نیست همه آنرا بیابد. لذا نیازمند دانشی برتر است که این دانش همان دستورات الهی و دانستن بایدها و نبایدهای واقعی در زندگی و عمل بر اساس آن است. این مقاله در پی آنست تا با استفاده از متون اسلامی نظریه پرستاری حکیمانه را بصورت عملکردی تبیین نماید.
یافتهها: در نظریه حاضر به توانایی طراحی پرستاری بالینی بر اساس دستورات الهی و دانش موجود حکمت گفته میشود یعنی عمل بر اساس دستورات الهی و مطابق با نیازهای واقعی انسان و پرستاری حکیمانه یعنی پرستاری بر مبنای همین دستورات از انسان بادرنظر گرفتن همه جوانب و بر اساس فطرت الهی انسان. در پرستاری حکیمانه، پرستار این دیدگاه را پیدا خواهد کرد که از انسانی که به دلیل بیماری دارای موقعیتی ممتاز در نزد خداوند است مراقبت نماید و در این فرآیند مراقبتی دارای موقعیتی ممتاز شود.
نتیجهگیری: بنابراین پرستاری حکیمانه بر اساس فرآیند پرستاری و با دیدگاه کل نگر به انسان انجام میگردد و مهمترین نکته در این فرآیند توجه به تعالی و ارتقا انسان در طی کردن مراحل بیماری و دستیابی به سلامت است. پرستار در این راه بصورت حکیمانه به بیمار کمک میکند تا به بهترین نتایج و تعالی در این مرحله حساس زندگی دست یابد.
Sadat Hoseini A S. Wisdom Nursing a Practical Model for Caring Based on Islamic Texts. IJNR 2019; 14 (3) :48-55 URL: http://ijnr.ir/article-1-2235-fa.html
سادات حسینی اکرم السادات. پرستاری حکیمانه الگویی عملکردی برای مراقبت بر پایه متون اسلامی. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1398; 14 (3) :48-55