مقدمه: سرطان یکی از سه معضل سلامت جامعه و سومین علت مرگ و میر در ایران محسوب میشود. الگوهای غذایی افراد نقش مهمی در پیشگیری از بروز سرطان دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین عادات غذایی مرتبط با پیشگیری از سرطان در شهروندان تهرانی انجام گرفت.
روش: این پژوهش یک مطالعه مقطعی است. حجم نمونه 2500 نفر شهروند تهرانی که به صورت نمونهگیری طبقهای خوشهای تصادفی انتخاب شده بودند تشکیل شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامهای مشتمل برد و بخش اطلاعات دموگرافیک و سؤالات عادات غذایی، میباشد که اعتبار آن از طریق اعتبار محتوا و اعتماد آن به روش ضریب آلفا کرونباخ تعیین گردید. اطلاعات در یک نوبت و حضوری جمعآوری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS و با استفاده از آمارهای توصیفی (فراوانی و درصد) و استنباطی (مجذور کای) انجام گرفت.
یافتهها: نتایج حاکی از آن بود که بیش از یک سوم شهروندان تهرانی مورد مطالعه (2/38%) شاخص توده بدنی در حد افزایش وزن و به بالا داشته و عادات غذایی مرتبط با پیشگیری از سرطان بیشترین درصد آنان (3/61%) در سطح نسبتاً مطلوب میباشد و رفتارهای تغذیهای هیچ یک از آنها در سطح مطلوب قرار ندارد.
نتیجهگیری: نظر به این که عادات غذایی هیچ یک از شهروندان تهرانی تحت مطالعه در مورد پیشگیری از سرطان در سطح مطلوب نبود، لذا نظر مسؤولین مرتبط با سلامت مردم نظیر: مؤسسات درگیر با امر سرطان، رسانههای خبری، آموزش و پرورش، آموزش عالی، وزارت کار را به امر خطیر اطلاعرسانی و افزایش آگاهی مردم در زمینه عادات غذایی پیشگیری از سرطان جلب مینماید.
parsayekta Z, zolfeghari M, kazemnejhad A, monjamed Z. Assessing food habits for cancer prevention among Tehran citizens. IJNR 2010; 5 (18) :24-32 URL: http://ijnr.ir/article-1-685-fa.html
پارسایکتا زهره، ذوالفقاری میترا، کاظم نژاد انوشیروان، منجمد زهرا. بررسی عادات غذایی مرتبط با پیشگیری از سرطان در شهروندان تهرانی: یک مطالعه مقطعی. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1389; 5 (18) :24-32