مقدمه: انگیزه به عنوان یکی از مهمترین عوامل جهتدهنده فعالیتهای انسان شناخته شده است. فقدان یا کاهش انگیزه بر تمامی عملکردهای فرد اثر گذاشته و سبب تأثیرات منفی زیادی میشود. با توجه به اهمیت انگیزه در دانشجویان پرستاری، این مطالعه با هدف تبیین درک دانشجویان پرستاری از کاهش انگیزه انجام شد.
روش: این مطالعه با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوا انجام شده است. در این مطالعه 12 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی فسا بر اساس نمونهگیری مبتنی بر هدف انتخاب و در سه مصاحبه گروهی متمرکز مشارکت نمودند. پس از جمعآوری اطلاعات، کلیه مصاحبههای ضبط شده بر روی کاغذ پیاده و مرور گردیدند و تمها یا درون مایهها استخراج گردیدند. سپس فهرستی از این تمها تهیه گردید و شباهتها در معنا و مفهوم آنها مرور شدند. بر اساس محوریت، تمها در یک زیر طبقه قرار گرفتند و سپس با مرور مجدد زیر طبقهها، زیر واحدهای مربوط به هم در یک طبقه قرار گرفتند.
یافتهها: با استفاده از تجزیه و تحلیل دست نوشتهها تعداد قابل توجهی درون مایه اولیه و شش درون مایه اصلی که هر یک دارای چند درون مایه فرعی داشتند، استخراج شد. درون مایههای اصلی به دست آمده در مورد کاهش انگیزه دانشجویان پرستاری شامل فرهنگی - اجتماعی، آموزشی، مدیریتی، پژوهشی، ارتباطی و زمینهای بود.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که مشکلات ارتباطی با دانشجویان از عوامل بسیار مهم در کاهش انگیزه و علاقه آنها به رشته پرستاری است. با توجه به نتایج به دست آمده، توصیه میشود سیاستگذاران سیستم بهداشتی و درمانی، اساتید و مدیران پرستاری به منظور افزایش انگیزه دانشجویان از موارد فوق در برنامهریزیهای خود استفاده نمایند.
najafi kolyaee M, sharif F, moatari M, jamshidi N, karimi S. Decrease in motivation of nursing students: A qualitative study. IJNR 2011; 6 (21) :39-47 URL: http://ijnr.ir/article-1-840-fa.html
نجفی کلیایی مجید، شریف فرخنده، معطری مرضیه، جمشیدی ناهید، کریمی شهناز. کاهش انگیزه دانشجویان پرستاری: یک مطالعه کیفی. نشریه پژوهش پرستاری ایران. ۱۳۹۰; ۶ (۲۱) :۳۹-۴۷