مازندران دانشکده پرستاری مامایی ، Hamzeh@razi.tums.ac.ir
چکیده: (41155 مشاهده)
مقدمه: یکی از مسایل اساسی نوجوانان و جوانان امروز مصرف مواد مخدر و رفتارهای جنسی پر خطر میباشد. رفتارهای نوجوانان تحت تأثیر آگاهی، نگرش، عقاید و نرمهای اجتماعی شکل میگیرد. مطالعه رفتارهای پرخطر جنسی نوجوانان میتواند در طراحی برنامههای پیشگیری از ایدز و بیماریهای مقاربتی مؤثر باشد. شناخت عوامل مؤثر در تصمیمگیری جنسی در نوجوانان و جوانان مصرفکننده مواد در طراحی مداخلات برای کاهش رفتارهای جنسی پر خطر کمککننده است. بنابراین ما نیازمند درک چگونگی تصمیمگیری این گروه در مورد شروع فعالیت جنسی و تداوم آن هستیم. هدف از این مطالعه درک تجارب ذهنی دختران مصرفکننده مواد مخدر در ارتباط با تصمیمگیری جنسی ایشان میباشد.
روش: در این تحقیق برای به دست آوردن اطلاعات عمیق از مصاحبههای فردی عمیق، باز و نیمه ساختار یافته استفاده شد. با روش نمونهگیری گلوله برفی 9 دختر نوجوان 22-18 ساله مصرفکننده مواد مخدر در استان مازندران انتخاب شدند. از شرکتکنندگان خواسته شد تا داستان زندگی خود را در مورد وقایع اطرافشان که بر تصمیمگیری آنها در مورد شروع فعالیت جنسی و تداوم آن اثرگذار بوده است را تعریف کنند. همچنین برای به دست آوردن اطلاعات عمیق از مصاحبههای فردی عمیق نیز استفاده شد.
یافتهها: از داستانگویی و مصاحبههای فردی عمیق شرکتکنندگان شش مضمون اصلی استخراج شد. این مضامین شامل: عوامل فردی و عوامل خارجی، هنجارهای اجتمایی مورد انتظار، باورهای مذهبی، رضایت جنسی، فقدان مهارت نه گفتن و فقر و اعتیاد به عنوان خط پایان زندگی است.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه شواهدی را ارایه میدهد که تصمیمگیری فعالیت جنسی دختران نوجوان مصرفکننده داروهای مخدر یک فرایند پیچیده بوده و تحت تأثیر عوامل متعدد است. از طریق داستانگویی و مصاحبههای فردی عمیق درک جامعی از تصمیمگیری جنسی این دختران نوجوان و ارتباط آن با رفتارهای جنسی به دست آمد. این مطالعه میتواند راهنمایی برای طراحی مداخلات مناسب و ارایه راهبردهای ارتقادهنده سلامت برای این گروه از دختران در معرض خطر باشد. این مداخلات شامل طراحی برنامههای آموزش سلامت جنسی و تدوین سیاستهایی برای رسیدگی به نیازهای این گروه از نوجوانان و پیشگیری از رفتارهای جنسی پر خطر در آنها میباشد.