مقدمه: فشار خون بالا یک عامل خطر اصلی است که در شاخص های مرتبط با بار جهانی بیماری نقش مهمی دارد. تغییرات کوچک در فشار خون از طریق اصلاح رژیم غذایی ممکن است تأثیرات قابل توجهی بر شیوع فشار خون بالا داشته باشد. روش کار: مطالعهی حاضر، از نوع مطالعات اپیدمیولوژیک توصیفی_تحلیلی است که در سال 1400 بر روی 296 نفر از افراد بزرگسال بیشتر از 19 سال ساکن شهر بیرجند انجام گرفت. در این مطالعه برای نمونهگیری، شهر بیرجند به دو منطقهی جغرافیایی شمال و جنوب تقسیم شد و از هر منطقه دو مرکز خدمات جامع شهری انتخاب گردید و افرادی که رضایت کامل و شرایط ورود به مطالعه را داشتند و به این مراکز مراجعه مینمودند وارد مطالعه شدند. هر یک از شرکتکنندگان علاوه بر مشارکت در اندازهگیری فشارخون از هر دو بازو و سنجش سایر شاخصهای بهداشتی لازم، پرسشنامهای نیز کامل نمودند.قد، وزن، دور شکم و دور باسن مورد سنجش قرار گرفت و در پرونده مراجعه کننده درج گردید و سپس شاخص توده بدنی (body mass index) ، نسبت دور کمر به دور باسن (waist hip ratio)و نسبت دور کمر به قد(waist to height ratio) محاسبه و ثبت شد. یافته ها: نتایج نشان داد که بین میانگین فشار خون سیستولیک و میزان مصرف چای روزانه، ارتباط معناداری وجود دارد. نتیجه گیری: یافتههای مطالعهی حاضر، حاکی از این بود که مصرف طولانی مدت چای سیاه میتواند منجر به کاهش قابل توجه فشار خون، بالأخص فشارخون سیستولیکشود
khodashenas roudsari M, Hoseinzadeh-chahkandak F, khazaee moghaddam M. The effect of black tea consumption habit on blood pressure in Birjand adult population. IJNR 2025; 20 (4) URL: http://ijnr.ir/article-1-2902-fa.html
خداشناس رودسری محمد، حسین زاده چهکندک فاطمه، خزاعی مقدم محمد. اثر عادت مصرف چای سیاه بر فشار خون جمعیت بزرگسال بیرجند. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1404; 20 (4)