دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، rajabireza@scu.ac.ir
چکیده: (4852 مشاهده)
مقدمه: غم و غصههای پس از زایمان در اکثریت زنان در دو هفته بعد از زایمان با نشانههای ملامت، خلق ناپایدار، گریه کردن، اضطراب، بیخوابی، اشتهای ضعیف و بیقراری رخ میدهد. این پژوهش با هدف تعیین تأثیر درمان شناختی–رفتاری در کاهش میزان افسردگی و افزایش رضایت زناشویی اختلال افسردگی پس از زایمان در دو زن مراجعهکننده به مرکز مشاوره روان آسا در شهر اهواز انجام گرفت.
روش کار: این پژوهش از نوع طرح تجربی تک موردی خط پایه چند گانه بود. دو زن مبتلا به اختلال افسردگی پس از زایمان همراه با همسرانشان با روش نمونه گیری هدفمند-داوطلب، مصاحبه تشخیصی بالینی، پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبورگ و بر اساس ملاکهای ورود و خروج انتخاب شدند. دو زن مبتلابه اختلال افسردگی پس از زایمان در مراحل خط پایه، درمان و پیگیری 1 ماهه پرسشنامه فرم کوتاه افسردگی بک (BDI-13) و مقیاس رضایت زناشویی را تکمیل کردند. تحلیل دادهها با استفاده از ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI) و درصد بهبودی انجام شد.
یافتهها: یافتهها نشان دادند که تأثیر بهبودی نسبی درمان شناختی-رفتاری در کاهش افسردگی زن اول 17/24 درصد و در زن دوم 92/20 درصد و در افزایش رضایت زناشویی زن اول 74/34 درصد و در زن دوم 20/30 درصد بود.
نتیجه گیری: بر اساس یافتهها این درمان در کاهش افسردگی و افزایش رضایت زناشویی به طور نسبی مؤثر است. لذا پیشنهاد میشود که درمانگران و پرستاران روانی از این درمان برای بهبود نسبی و کاهش نشانههای زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان استفاده کنند.
Rajabi G, Molavi S, Sudani M. Effect of Cognitive-Behavioral Therapy in Reducing Postpartum Depression and Increasing Marital Satisfication in Women with Postpartum Depression Disorder: A Single Case Study. IJNR 2018; 13 (4) :79-89 URL: http://ijnr.ir/article-1-1882-fa.html
رجبی غلامرضا، مولوی شهلا، سودانی منصور. تأثیر درمان شناختی-رفتاری در کاهش میزان افسردگی و افزایش رضایت زناشویی در زنان مبتلا به اختلال افسردگی پس از زایمان: یک مطالعه تک موردی. نشریه پژوهش پرستاری ایران. 1397; 13 (4) :79-89